Henriëtte Houtsma

Fotograaf / Kunstschilder

Autonoom fotograaf Henriëtte Houtsma – van Donkersgoed (1971) werkt zowel in opdracht als aan eigen werk. Zij heeft in 2011 de opleiding fotografische vormgeving afgerond en inmiddels meerdere nationale en internationale erkenningen gekregen. Henriette werkt vanuit haar fotostudio Photovota in Putten.

Als positief mens, niet bang voor het onbekende, gaat ze graag een uitdaging aan. Het is te zien in haar werk. Weet vooraf precies wat ze wil, en laat zich vervolgens graag verrassen – bijna overrompelen – door het onverwachte, het niet geplande. Het levert indrukwekkend materiaal.In combinatie met de passie die ze in haar werk weet te leggen, ontstaan beelden die raken. Beelden die doen herkennen, vereenzelvigen, emotie weten op te roepen.

Toch ontbreekt de vrolijke noot niet. ‘Het mag luchtig’, aldus Henriette. En over haar werk: ‘Vaktechnisch goed beeldmateriaal, waarmee ik een knipoog geef’. Een nuchtere benadering van werk dat absoluut meer in zich heeft. Henriette laat het graag aan de ander over, laat hierin vrij. Zoals zij zelf ook graag vrijgelaten wordt en haar creativiteit de vrije loop laat. Dan ontstaat er een zekerheid: dat in beeld komt wat in beeld moet komen. Op bedoelde, maar mogelijk ongekende wijze. En dus verrassend.

Het vangen in een beeld, het stil houden in het moment, terwijl de tijd zo vluchtig is, het is haar kracht. Op het juiste moment, net dát vastleggen wat ertoe doet. Dat voor iedereen anders is. ‘Dat mijn werk mensen raakt, vind ik een bijzonder mooie gewaarwording.’ Henriette erkent het voorrecht dit werk te kunnen doen.

Website Henriëtte Houtsma

Share this project