StEK activiteiten

Heb je vragen/opmerkingen of suggesties voor de agenda dan horen wij dat graag van je, stuur een mail naar kunstcommissie@kunststek.com

Doorlopende exposities in onze galerie juni-dec 2021

Opening Stek-1 (1)

Vanaf juni 2021 kunt u onze galerie op de Enk 30 te Ermelo, bezoeken van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur. De toegang is gratis. Iedere zes weken zal er een nieuwe expositie worden ingericht.

Lezing thema: 1917 een belangrijk jaar voor de moderne kunst

1917 klein

18 oktober 20:00 uur tot 22:00 uur

De Eerste Wereldoorlog was in alle hevigheid aan de gang. Toch ging het culturele leven  ‘gewoon’ door. Engeland stuurde naast filmers en fotografen ook kunstenaars naar het front om met tekeningen en schilderijen verslag te doen van de strijd. Maar er waren ook kunstenaars die droomden van een betere wereld. In Rusland werd kunst propaganda voor de revolutie. Theo van Doesburg daarentegen zag kunst als een nieuwe religie en begon daarom met het tijdschrift De Stijl. Onder andere Piet Mondriaan zette daarin zijn ideeën uiteen die nu nog steeds invloed hebben. Marcel Duchamps stuurde in dat jaar een urinoir naar een tentoonstelling in Amerika als kunstwerk. Wat wilde hij daarmee eigenlijk duidelijk maken?

Jan Nobel.

Voor ieder toegankelijk, entree € 5 (StEK leden gratis) graag even opgeven ivm de organisatie bij kunstcommissie@kunststek.com

Locatie Museum het Pakhuis in Ermelo


Perzische kunst en Islamitische kunst

Perzische en Islamitische kunst klein

8 november 20:00 uur tot 22:00 uur

Perzië. Vaak wordt de Perzische kunst in Europese kunstboeken overgeslagen. Ten onrechte. Het Perzië van 500 jaar voor Christus was een groot, machtig en vooral rijk land en omvatte ongeveer het hele Midden Oosten. De vele kunstvoorwerpen (goud, zilver, aardewerk, etc)  tonen aan dat de beschaving op een zeer hoog niveau stond.

Ook in Nederland zijn prachtige exposities van deze kunst gehouden (Assen, Amsterdam). John Nieuwerth heeft zich verdiept in deze kunst (en geschiedenis) en neemt u mee aan de hand van talrijke mooie afbeeldingen.

Islamitische kunst. Zeshonderd jaar na Christus (dus 1100 jaar later) ontstaat het Groot Islamitisch rijk. Het omvat het zelfde gebied als het Groot-Perzië en strekt zich verder uit naar het westen (tot in Spanje). Vooral de schitterende bouwkunst valt op, de fijne stuc-versiering, de versiering van de handschriften van de koran. Cordoba en Granada (Spanje) worden centra van kunst en wetenschap.

John Nieuwerth

Voor ieder toegankelijk, entree € 5 (StEK leden gratis) graag even opgeven ivm de organisatie bij kunstcommissie@kunststek.com

Locatie Museum het Pakhuis in Ermelo