StEK activiteiten

Wij zijn op zoek naar een nieuwe locatie voor onze galerie, vanwege de geplande verbouwing op de Enk.
Tot die tijd kun je de exposities volgens via onze social media kanalen.
Wij kijken er naar uit jou snel weer te kunnen ontvangen op onze nieuwe locatie.

Heb je vragen/opmerkingen of suggesties voor de agenda dan horen wij dat graag van je, stuur een mail naar kunstcommissie@kunststek.com

‘Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw’ verlengd tot 30 mei 2021

fb evenement

4 december 2020 – 28 februari 2021

Deze expositie is verlengd tot 30 mei 2021 !

Uiteraard, in afwachting van de versoepeling van de maatregelen dat de musea weer open mogen

In de maanden december t/m februari is in Museum Nagele de expositie ‘Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw’ te bewonderen. Deze unieke en veelzijdige expositie is georganiseerd door KUP-11 en StEK vormt in schilderijen en beelden een eerbetoon aan diverse kunststromingen uit de vorige eeuw. Meer informatie over deze expositie

Klik hier voor meer informatie over deze expositie

Zie ook website Kup-11

17 mei lezing Rinke Dijkstra, door Diana Kostman

Rineke-dijkstra

17 mei 20:00 uur tot 22:00 uur

StEK kan u een gratis lezing aanbieden op, maandag 17 mei 20:00. De lezing is online te volgen via Zoom. Aanmelden vóór 15 mei via: kunstcommissie@kunststek.com
De lezing zal worden gegeven door Diana Kostman, kunsthistoricus

Heeft u wel interesse maar niet de kennis en techniek in huis om de lezing te volgen, mail dan ook voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Rineke Dijkstra

In oktober 2017 werd Rineke Dijkstra onderscheiden met de Hasselblad Award, de meest prestigieuze prijs binnen de fotografie.

Ze is één van de meest prominente foto- en videokunstenaars van Nederland met een voorliefde voor de bepalende momenten uit het mensenleven.

De video Marianna (The fairy doll) uit 2014 toont bijvoorbeeld de zeer jonge Russische danseres Marianna terwijl zij onder begeleiding van een coach die buiten beeld blijft, oefent voor haar auditie voor de Vaganova Academie, de vooropleiding van het Russisch Ballet van St. Petersburg. Gaandeweg de video worden de inspanning maar ook de frustraties van Marianna steeds duidelijker. Ze bevindt zich aan de vooravond van een levensbepalende gebeurtenis. Wordt ze aangenomen aan de prestigieuze academie of niet? De weergave van dit soort bepalende gebeurtenissen is kenmerkend voor het oeuvre van Dijkstra.

In de portrettenreeks Julie,Tecla en Saskia zijn vrouwen met hun baby te zien vlak na de bevalling van hun eerste kindje, de uitputting nog zichtbaar op hun gezicht en lichaam en nog niet gewend aan hun nieuwe rol als moeder.

Het portret Amy laat een typisch Brits pubermeisje zien. Ze oogt stoer maar is tegelijkertijd kwetsbaar en onzeker. Haar leeftijdsgenoten laten diezelfde houding zien in de video The Buzz Club, Liverpool, UK/ Mystery World, Zaandam, NL waar de jongeren dansend op een housebeat te zien zijn terwijl zij oefenen met sociaal groepsgedrag op de drempel naar volwassenheid. Het zijn dié momenten van verandering die Dijkstra intrigeren en daarmee ook de bewonderaars van haar werk. Tijdens de online lezing op 17 mei zal kunsthistorica Diana Kostman dieper ingaan op het werk van deze intrigerende fotografe.

De lezing wordt je door StEK gratis aangeboden. Omdat we afhankelijk zijn van vrijwillige bijdragen, vragen we aan de deelnemers aan de lezing een kleine gift. Het bedrag kan je overmaken op de rekening van StEK (St.Ermelo’s Kunstcollectief) NL11RABO 0315 0969 85.

Afbeelding: Videostill Rineke Dijkstra, Marianna (the fairy doll) 2014


april 2021 ‘Ermelo Remembers’

erem1

April 2021- Fietsenproject Stek in samenwerking met diverse scholen in Ermelo

Precies 76 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op 18 april 1945 werd Ermelo bevrijd. 

Download hier het wedstrijdformulier van de puzzeltocht

Een grote werkgroep, “Ermelo Remembers” had voor vorig jaar een boordevol programma op touw gezet. Echter Corona gooide roet in het eten. Om dit belangrijke moment niet helemaal over te slaan, gaan we vanaf 1 april a.s. gedenken dat we 76 jaar vrijheid hebben. De hele Stationsstraat gaat versierd worden. Een groep kunstenaars van StEK hebben samen met leerlingen van 4 scholen uit Ermelo, 36 oude fietsen beschilderd. (Groevenbeek, Julianaschool, Klokbeker, Beatrixschool) Deze fietsen worden in de Stationsstraat op verschillende locaties neergezet. Aan iedere fiets hangt een bordje met een slogan, gebaseerd op de gestolen fietsen door de Nazi’s. in ’40-45. Voor met name scholieren is er een prijsvraag aan gekoppeld. Op elk bordje komt een letter te staan. Deze letters vormen samen een zin. Onder de winnaars worden een aantal leuke “kunstzinnige” prijzen verloot.  Deelnameformulieren komen zowel bij de VVV als op alle scholen te liggen.

Wij denken dat StEK hiermee een ludieke, mooie en duidelijk zichtbare bijdrage levert aan 76 jaar vrijheid.

Kunst en muziek in de tuinen Ermelo, 12 en 13 juni 2021

PosterA3-KunstMuziekTuin-DEF.indd

Op zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021 organiseren de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief en het Dwaallicht Festival van 12.00 tot 17.00 uur in Ermelo een kunst en muziek in de tuinen route.

In 12 tuinen in Ermelo zijn op beide dagen exposities te zien van schilderijen, beelden en andere werken van in totaal 19 lokale kunstenaars. Op zaterdag 12 juni wordt er bovendien in alle tuinen muziek gemaakt, een levendig en gevarieerd programma van diverse muzikale genres: klassiek, populair, jazz, folk, soul. Kunst en muziek in de tuinen wordt financieel ondersteund door het Cultuur- en Erfgoedpact en alle tuinen met kunst en muziek zijn gratis te bezoeken.

Het programma met de locaties van de tuinen en informatie over de deelnemende kunstenaars en musici vindt u over een week of twee op de websites: kunststek.com en dwaallichtfestival.nl.

Programmaboekjes met deze informatie en een te volgen route langs de tuinen kunt u eind mei gratis afhalen bij de VVV, de bibliotheek/gemeentehuis en Boekhandel Riemer en Walinga.