Anneke Grootenboer

kunstschilder

Hierden 1952

Anneke Grootenboer schildert en tekent al jaren portretten. Ze heeft opeenvolgende cursussen aan het Klooster te Harderwijk en de vrije academie te Nunspeet gevolgd, waar ze in 2006 Cum Laude een certificaat haalde.

Sinds het schijven van haar afstudeerscriptie in 2006 neemt het kinderportret een grote rol in, in haar werk. Door kinderen te schilderen geven de sterke, maar tegelijk ook onschuldige portretten iets weer van Anneke’s overtuiging dat alle kinderen in de wereld het verdienen respectvol en liefdevol benaderd en beschermd te worden.

Soms komen de modellen uit haar directe omgeving, soms uit haar beeldarchief. Ze combineert bekende en onbekende mensen. Zo schilderde ze een jonge Martin Luther King, Picasso en Hitler. Maar eigende ze zich ook anonieme afbeeldingen van vrouwen en kinderen van over de hele wereld toe. Ook portretteerde ze met evenveel toewijding de juiste bekende kleurrijke –al dan niet geadopteerde of minder valide- kinderen van haar vrienden en familieleden. Met zorg geeft ze de juiste blik en een treffende gelijkenis weer. De schilderijen met hun intensieve aanpak in de in dunne lagen opgebouwde verf, zijn soms meer dan levensgroot. Met houtskool ontstaan weliswaar compactere maar even genuanceerde en complete beelden van diverse volwaardige mensen.

website Anneke Grootenboer

Share this project