Hugo Koole

Schilderijen

‘Jongen’, zeiden mijn vrouw en kinderen tegen mij, ‘je moet wat creatiefs gaan doen na je pensioen. Dat kan jij wel! Vroeger heb je ook wel eens iets gemaakt en dat was hartstikke mooi! Ga maar naar een schildercursus.’ En zo kwam van het één het ander. Mijn grootvader was musisch aangelegd. Een man van 12 ambachten en 13 ongelukken maar hij maakte de mooiste dingen. Vreemd genoeg lijkt het erop dat ik als enige van zijn nazaten dat creatieve heb meegekregen, zij het dat dat nog pas onlangs tot mij is doorgedrongen.

Ze zeggen dat ik aanleg heb maar het blijft een zoektocht. Bij elke tekening, bij elk schilderij wil ik en zoek ik meer. Andere technieken, ander materiaal, een andere stijl. Onderzoeken wat leuk werkt. In de paar jaar dat ik schilder kan ik dus niet zeggen of een vaste stijl ontwikkeld is maar leer wel zo mijn grenzen kennen in wat ik leuk vind en waar ik handig in ben. Intuïtief gebruik ik de kleuren, bepaal wat in die situatie mooi bij elkaar past. De materialen die ik gebruik zijn divers, soms verschillende soorten door elkaar maar tegenwoordig schilder ik het liefst met watervermengbare olieverf.

Schilderen is een aangename bezigheid. In een oogwenk vliegt de tijd voorbij, zeker als je in een groep schildert. De gezelligheid, de ontmoeting gaat verder dan praten over verf, kwast of doek. Het sociale element naast het solistisch schilderen gaan op een harmonieuze manier samen en daar kan ik goed van genieten.

Share this project